Industrial machine vision: Ontwikkeling van klant specifieke vision modules

Industrial Machine VisionEen in de techniek bekende uitspraak is ‘meten is weten’. Echter wordt de term ‘zien is geloven’ ook steeds belangrijker. Op allerlei manieren probeert de maakindustrie grip te krijgen op hun productie processen. Dit biedt verschillende voordelen. Er kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd of een product binnen de norm valt. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde gegevens van een product te verzamelen, die later in het productie proces van belang zijn.

Een techniek die hiervoor toegepast van worden is Industrial Machine Vision. Dit houdt in dat er een foto van een product wordt gemaakt om deze te verwerken. Deze foto wordt vervolgens gebruikt voor het meten of controleren van het product. Geavanceerde software berekent de gewenste waarden of bepaalt of een product naar wens is. Een belangrijke factor in dit proces is belichting. Immers, om een object te kunnen beoordelen moet deze duidelijk zichtbaar zijn. Factoren van buitenaf mogen daar geen invloed op hebben.

Het voordeel van deze techniek t.o.v. bekende sensoren zoals laser, taster etc., is dat er meerdere controles op hetzelfde moment kunnen worden uitgevoerd op basis van een enkel beeld.

Voorbeelden Industrial Machine Vision

Efficiënter werken - Robotisering
Enkele mogelijke toepassingen van Industrial Machine Vision zijn:

 1. Barcodes lezen:
  1. Track and tracing
  2. Product informatie
  3. Controle juiste product
 2. Positie bepaling voor robots
 3. Controle m.b.t. maatvoering product

Camera’s

De keuze van het type camera hangt af van de gewenste toepassingen. Globaal gezien bestaan er 2 soorten:

 1. Smart camera’s
 2. Industriële camera’s

De smart camera heeft een interne processor en geheugen. Die voeren de beeldverwerking uit. De beeldverwerking wordt extern geprogrammeerd en daarna in de camera gezet. Hierdoor is geen externe PC nodig; de resultaten worden direct door de camera gegeven d.m.v. digitale uitgangen of een communicatie protocol.

De industriële camera daarentegen heeft op geen interne beeldverwerking. De beelden worden gemaakt door de camera. Daarna worden deze via een protocol doorgegeven aan een extern systeem. Daarop wordt de beeldverwerking uitgevoerd. Hierdoor is software onafhankelijk van het type camera. Dat heeft als voordeel dat de mogelijkheden van de extern gebruikte software vele malen uitgebreider zijn dan de software die gebruikt wordt op de smart camera’s.

Professioneel advies

Er zijn echter nog veel factoren die van belang zijn voor een correcte werking. Wij gaan graag, vrijblijvend, het gesprek met u aan om uw wensen te inventariseren. Wij kijken dan naar de mogelijkheden, beperkingen en de voordelen binnen uw situatie en komen met een deskundig advies.